Iedereen heeft een eigen stijl en eigen draai gegeven aan zijn of haar interieur. Als je vervolgens je vloer gaat veranderen, dan wil je wel graag een vloer die past bij jouw interieur. Tijdens het zoeken naar je ideale vloer wil je hier wel rekening mee houden. Maar welke vloer past nou het beste bij jouw interieur? Dat kan nog een lastige vraag zijn, maar gelukkig is er tegenwoordig heel veel keuze. Je kunt kiezen uit verschillende materialen, technieken van leggen en kleuren, waardoor je je vloer helemaal eigen kunt maken. Ben je bijvoorbeeld helemaal fan van hout, dan kan een houten vloer iets voor jou zijn. In dit artikel lees je welke materialen je allemaal hebt en welke smaken daarbij horen.

Materialen

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende materialen waarvan je tegenwoordig een vloer kunt hebben. Zo zijn de bekendste hout, vinyl en PVC. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen.

Houten vloer

Een hout is een van de oudste materialen waarvan vloeren gemaakt worden. Tegenwoordig is het daarom klassiek als je een houten vloer hebt liggen. Hout heeft een mooie look, maar vergt wel veel onderhoud. Zo moet je eens in de zoveel jaar de vloer onderhouden met speciale olie. Een houten vloer gaat wel lang mee en ‘leeft’, dat houdt in dat de vloer gedurende de jaren steeds mooier wordt.

Een vloer van vinyl

Dit materiaal is heel flexibel waardoor dit een geluidsdempend effect kan hebben. Zo bestaat vinyl uit verschillende lagen. Daarnaast is vinyl ook heel makkelijk en snel te leggen, doordat je dit over de hele oppervlakte van de ruimte kan uitsnijden. Doordat je vloer dan uit één stuk bestaat ziet het er direct strak uit en kan het niet verschuiven of kunnen er geen ruimtes tussen ontstaan. Vinyl is een dun materiaal, waardoor het heel makkelijk te combineren is met vloerverwarming.

PVC vloer

PVC is steviger en robuuster dan vinyl, maar ook net zo makkelijk te combineren met vloerverwarming als vinyl. PVC wordt gemaakt van polyvinylchloride en is ook een wat dunner materiaal. Een groot voordeel van PVC is dat dit losse banen zijn en je dit daarom in verschillende patronen kunt laten leggen, zoals een visgraat patroon of halfsteens.

Ben je benieuwd geworden? Klik hier voor meer informatie. 

 

Meer over houten vloeren bewerken en schuren?