Hoe kan ik met zonnepanelen mijn energielabel verbeteren?

Per 1 januari 2021 heeft elke woning verplicht een energielabel bij verkoop of verhuur. Het kan interessant zijn om jouw energielabel te verbeteren. Dit heeft de volgende voordelen:

  • De woning is interessanter voor potentiële kopers en huurders
  • Mogelijk korting op de hypotheekrente
  • Lagere maandlasten door energiebesparende maatregelen

Zoek een energieadviseur

Een adviseur voor een energielabel in Gouda, een erkend energiedeskundige in Tilburg, of welke plaats dan ook in Nederland vind je eenvoudig en snel via Energielabelprijzen.nl. Je vind hier ook uitgebreide informatie over het aanvragen van het label.

Waarom zijn zonnepanelen geschikt?

Wanneer je jouw woning wilt verbeteren zijn zonnepanelen heel interessant. Dat komt door de lage investering en het hoge rendement. Vaak heb je het binnen 7 jaar terugverdiend. Vanaf dan leveren de panelen jaarlijks geld op. Hieronder lees je meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen om jouw energielabel te verbeteren. Bijvoorbeeld van label F naar C of van label E naar B.

Wat is de beste plek voor zonnepanelen.

Om zoveel mogelijk (zon) licht op te vangen is de ideale oriëntatie in Nederland het zuiden onder een hoek van 30 graden. Maar maakt u zich geen zorgen wanneer uw woning alleen een dakvlak richting het oosten of het westen beschikbaar heeft. Het is ook zeker rendabel om zonnepanelen te plaatsen onder een andere oriëntatie of hoek.

Obstructieverliezen.

Het is belangrijk dat uw zonnestroomset geen last heeft van schaduw. Als er op 1 paneel schaduw valt heeft dit consequenties voor de opbrengst van de hele set. Dit komt omdat de zonnepanelen in serie geschakeld worden. Het is dus zorg om hier van te voren goed naar te kijken en eventueel maatregelen te treffen zoals het opschuiven van de opstelling of het snoeien van bomen en struiken.

Wanneer men op een plat dak meerdere rijen achter elkaar plaatst, moeten de rijen elkaar geen schaduw geven. De standaard platdakopstelling staat onder een hoek van 20 graden. Klik hier voor een afbeelding. In een uiterst geval kan er worden uitgeweken naar een opstelling van 15 graden. Wanneer de panelen nog “platter” geplaatst worden, zullen de panelen zichzelf niet meer reinigen.

Oriëntatieverliezen.

Een dak dat vrij zicht heeft op het oosten of westen levert 10% tot 25% minder energie dan een ‘vrij’ dak op het zuiden. Een dak met een oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest benadert al redelijk de ideale situatie. Bij deze oriëntatie ligt de ideale helling tussen de 20 en 40 graden. Een dak op het oosten of westen moet daarentegen een kleinere helling hebben (10 a 20 graden).